satu permulaan...

" Seindah Ciptaan ILahi "


Salam ukhuwah..setiap makhluk Allah di muka bumi ini dicipta dengan sebaik-baik kejadian..Maka, dengan itu, kita sebagai hambanya yang kerdil haruslah mensyukuri segala nikmat dan kurniaanNya...Anugerah yang tidak ternilai untuk manusia adalah AKALnya..tanpa akal siapalah manusia itu..dengan akal itulah kita memperoleh keimanan,kewarasan dan kebaikan untuk menuju ke arahnya jalan yang diredhainya..Alhamdulillah..InsyaAllah, ikhlaskan segala perbuatan kita kepadaNya..hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya..DariNya kita diciptakan dan kepadaNya jualah kita kembali..

Tuesday, December 6, 2011

sentapan hati untuk santapan rohani

Assalamulaikum dan salam kembali
Sahabatku,


Usrah ada tiga rukun  iaitu taa’ruf, tafahum dan takaful..dan apa yg mengejutkan ialah sebenarnya kita smua masih di tahap taa’ruf yakni segala usaha dan proses mengenali satu sama lain dan masih  tidak lebih dari itu.. Kita telah bertaa’ruf dgn melalui banyak perkara bersama-sama dan saling menolong antara satu sma lain. di situ kita dapat kenal hati budi dan keikhlasan dlm pershabatan. Manakala tafahum pula adalah dimana kita dapat menegur kawan kita dengan cara yg paling berhikmah sehingga tidak ada rasa terluka sedikitpun dihati malah faham sebetul-betulnya apa yg kita tegur tu demi kebaikan dia sendiri dan sekelilingnya. Ana yakin korang akan bersetuju jika kita sekarang masih belum di tahap ini tp tidak mengapa sahabatku sekalian,kerana kita akan berjuang habis habisan untuk mencapainya, insyaAllah. Dan yg ketiga iaitu takaful, bukanlah sekadar bermaksud tolong-menolong malah berjuta2 kali lebih besar dan mulia dar iitu. Takaful adalah tahap dimana kita tolong supaya semua org yg kita sayang yg berada sekeliling kita berada di jalan yg benar yakni kerana kita ingin masuk syurga Allah bersma-sma, subhanallah, betapa indahnya tahap yg belum lagi tercipta di antara kita. Jadi, marilah kita bermuhasabah diri wahai sahabatku sekalian..bru di peringkat taa’ruf rupanya kita smua..
Sahabatku yang dicintai,
Kita sekarang hidup di zaman yang diserang hebat dengan jahiliyah durjana dr segi pemikiran,minda, hati, cara hidup dan segala2nya. Kita sendiri, keluarga, sahabat, masyarakat, negara telah ditipu dan dilalaikan dengan budaya hedonisme, hiburan dunia sehingga melalaikan umat islam di seluruh dunia dan menyebabkan kita lari dari amanah dan cita2 yg wajib dicapai iaitu maratibul amal yg tertinggi iaitu ustaziatul alam dimana seluruh dunia yakni alam ini tunduk dan patuh pada pemerintahan islam yg haq. Kita telah diperdaya olah ahli sihir dan sihir2nya dalam kehidupan sekeliling kita seperti media, program di tv, iklan, surat khabar, dunia siber dan banyak lagi.bahkan ahli sihir yg paling dasyat menyerang pemikiran anak-anak sedari  kecil ialah tv kat rumah kita sendiri. Antara contohnya ialah dari segi berpakaian yg bertentangan dgn syariat islam, rancangan hiburan untuk kanak-kanak, program realiti tv, drama yg xbermanfaat, kartun yg mensyirikkan kuasa Allah dan banyak lagi. Dan ana pasti kwn2 smua dpt senaraikan dgn byk lg kerana setiap saat yg dipaparkan di tv skrg adalah doktrin jahiliah yg amat teruk walaupun sekadar sebuah iklan. Perkara ini telah berjaya merosakkan akhlak remaja sekaligus menambah titik-titik hitam di hati kanak2 ,org dewasa dan smua yg menontonnya. Setuju x? Even kita sendiri hanyut dgn movie2 yg xberfaedah kt bilik seprti cerita korea, English yg berjam2 menghabiskn msa yg sepatutnya kita gunakan sebaik2nya megikut 10 muwassafat tarbiyah yg kita pelajari selama berada di jalan tarbiyah. apa yg ana tulis nie memng benar2 terjadi kpd kita, bkn niat untuk mempersenda atau menyindir tp itulah hakikatnya . Kita masih lagi berdampingan dengan karat2 jahiliyah walhal kita tlhpun mengikuti program sayonara jahiliyah dan telah berjanji untuk lupuskan segala jahilah di sekeliling kita kn..tgklah betapa dasyatnya jahiliyah nyg menyerang kita yg dapat bezakan baik buruk nie.apatah lagi org yg belum dpt berfikir dgn matang saperti kita dan tidak berada di jalan tarbiyah. Cuba fikirkan dan renung2kn bersma sahabtku. Jahiliyah dan islam itu xkan pernah bertembung, jd di sini ana mahu mengajak diri sendiri dan kawan-kawan smua untuk tinggalkan smua perkara jahiliyah seratus peratus dan dengan sepenuh hati agar kita bersih dan suci dan dpt meneutralkan blik jahiliyah yg menyerang masyarakat sekarang. Jom mulakan dgn diri kita krn kita ada misi yg perlu disampaikan .misi dakwah dan tarbiyah kita. owh lupa nk bgtau mksud mendalam ttg ahli sihir yg mengajarkan ghulam ilmu sihir dlm hadis tersebut 'Ilmu sihir' yg sebenrnye ialh apa2 sahaja ataupun sistem yg menyokong fahaman sekular yakni jahiliyah dan apa2 yg sistem yg menjayakan kelangsungannya terhadap umat manusia.No comments:

Post a Comment